Pisma mome djetetu

Promijenite boju pozadine po volji! Pomjerite mis:
Zelena / Narandja / Plava / Bijela / Original

01.07.2005.

ParIz

Pariz ... Bila sam u Parizu tog proljeca '91 sa Zvjezdanom. Samo 2 dana, on je poslovno jurio sa mjesta na mjesto, i jedino sto sam vidjela (osim Ajfelove kule i Trijumfalne Kapije) je bio najpoznatiji disco klub u to doba - Bain Douche. Ta noc je bila previse za mene onako mladu - ali zaista, previse sam bila uzbudjena da bih razmisljala. Prisutni su bili:

Grace Jones
MC Hammer i klapa plesaca
Linda Evangelista
David Bowie

i gomila poznatih faca kojima ne znam imena (manekenke). Svi su tu bili kao gosti, plesali, zezali se, lokali, drogirali se. Jedino sto jasno pamtim sada, nakon 14 godina je plesac MC Hammer-a, crnac sa tijelom Apolona, koji je - gol do pasa, neumorno cijelu noc plesao.

Dado i ja smo stigli u Pariz u vecernjim satima. Nazvali smo naseg novog prijatelja iz Barcelone - Andreu (musko ime) i on je dosao po nas na stanicu. Imao je stan u ulici punoj kurvi, YU radnji, alziraca i marokanaca. Jako zivopisno. Sta da vam kazem - Andrea je kazao da mozemo ostati koliko god hocemo, ali da on za 2 dana ide na vikend kod djevojke, bice tamo 3 dana, pa moramo ostati najmanje 5 dana. Ostavice nam kljuceve.

Te noci sam prvi put spavala u Dadinom naruciju. Dugo sam se zadrzala pod tusem (mislila sam nesto ce se desiti), a kada sam se vratila u sobu Dado je spavao. Ugnijezdila sam mu se u narucije, on je obavio svoje ruke oko mene i zaspala sam. Najljepse spavanje koje se moze zamisliti. Da je poceo nuklerani napad, znala sam da bi me Dado zastitio. Bila sam SRETNA i sigurna.

Sta da kazem o Parizu, mora se otici tamo i vidjeti. Radije cu ispricati vinjete iz Dadinog i mog Pariza.

Sjedamo u Metro poslije cjelodnevne setnje. Noge bride, prze, bole. Uzbudjeni smo jer smo toliko toga vidjeli. Letimicno pogledamo destinaciju metroa (saint Denis) i sjedamo. Ko fol mi vec dobro poznajemo metro. Voznja traje mnogo duze nego sto smo ocekivali. Stizemo na zadnju stanicu, lijepo pise "Saint Denis". Izlazimo, nismo u Parizu. Hvata nas strah. Pogledamo mapu koju nosamo u ruksaku i shvatamo da smo sjeli u metro za Parisko predgradje Sanit Denis, koje je udaljeno nekih 15 kilometara od grada. Kada smo vec ovdje, hajde da pogledamo, citala sam o nekoj crkvi u Saint Denisu, a mi volimo da gledamo sakralne objekte. Obaziremo se oko sebe, i zaista, vidimo ogromni zvonik katedrale. Obilazimo je, i odlucujemo da jos malo procunjamo. Zalazimo u neku ulicu u kojoj je milion ljudi, standova, tezgi - Pariski buvljak. Na sve strane Yugovici, najvise cigana. Nalazimo nekog tipa iz Slavonskog Broda, pricamo o ratu, o Yugi. Nudi nam rakiju, nasu, domacu. Do beskraja rapredamo o tome kako je Yuga divna zemlja i kako je treba sacuvati.

U ponoc se, pijani vracamo. Moramo presjesti u drugi metro, ali zadnji voz za danas je otisao. Kokuzi smo za taxi, a treba hodati 3 kilometra. Vadimo mapu i trazimo ulice. Nalazimo otvoren granap, 6 piva u ruksak. Pjevali smo glasno hodajuci mokrim pariskim ulicima. Kroz ulice se orilo Hej Slaveni, .... rijec nasih djedova ... njihovih sinova.

Strasan pljusak, mi smo krenuli da gledamo Ajfelov toranj sa Palace Chaillot nocu. Izlazimo iz metroa i zasipa nas slap vode. Nemamo gdje da se sklonimo, Dado je ugledao neki mali bistro ispod celicnog nadvoznjaka - ruzno mjesto. Ulazimo, gazda nam nesto govori sto mi ne razumijemo. INGLISH. Oui, zic a veding. Aaaa, vjencanje!!! Nema problema, samo se htjeli skloniti od kise. Pa udjite - unutra su svi mrtvi pijani, mlada spava, mladozenja pjeva tercu harmonikasu. Sansone. Caste nas picem, pitaju hocemo li sta pojesti. Kazemo im da smo iz Yuge, a oni vicu, Marsal Titooo, oui. Napolju vidimo malog psica kako kisne, mladina majka ga unosi u bistro. Velika porodica pjeva, a nas dvoje se ljubimo. Kisa je stala, svjetlo sa tornja obasjalo bare, a nas dvoje mjerimo odraze u vodi...

Pere LachaIse, groblje u Parizu. Istorijsko mjesto na kojemu su pokopani mnogi velikani. Obilazimo taj mali grad, gdje svaka staza ima svoje ime, kao ulice. Mene doima grom Frederika Chopina (strasno me nervira pisanje licnih imena kad ne znam kako da spelujem), a Dadu grob Jima Morisona. Na tom grobu sjede hasisari (tako se to kod nas zove - ovi se zovu rokeri), i cugaju, pola sipaju u sebe, pola po grobu. Smrdi strasno. Jadan Jim. Dado me hvata za ruku, izlazimo. Na jednom uglu mi kupuje ruzu i kaze - "znas, oduvjek te volim".

Pet dana u Parizu je zacas proslo i mi smo krenuli za London. Ono sto je mene malo zabrinjavalo je to sto Dado nije pokusavao da se upusti u bilo kakav fizicki kontakt sa mnom, ali sam cutala. Mislila sam da zaista sada moram polako, ko zna sta mu je u glavi. Sem toga, znao je toliko stvari o meni - mozda ...

01.07.2005.

Nova ja - oPet

Da li Vam se ikada desilo da ne sPavate 48 ili vise sati? Dado i ja nismo spavali toliko - do trenutka kada smo usli u pun voz za Bordo. Kada ste toliko neispavani, prvo tijelo pocne da vam otkazuje. Dlanovi se znoje, hladne kapi cure sa cela, peku oci, cas vam je hladno, cas vruce. Onda, postepeno pocnu da vam otkazuju cula. Zvukovi dolaze sporije do vas, ili ih mozak sporije obradjuje. To vam daje utisak halucinacije, jer reagujete na zvuk tek kada njegov izvor utihne. Slike vam se pocnu povezivati u jedan veliki besmisao.

Sjecam se jedne takve slike, umorni, blijedi, iscrpljeni, bijedni - Dado i ja na stanici u Bordou (poslije -tada vec, 60 sati nespavanja). Moja glava u njegovom krilu, ruksaci pored nas, on mi miluje kosu. Ovjekoveceno fotografijom. Slikao nas je neki putnik na Dadin upit. Divna slika. Puna sigurnosti, povjerenja, spajanja, mladosti.

Onda, pred jutro nastavak za Irun (grad na granici Francuske i Spanije). Pun voz, uglavnom pijanih mornara koji su se iskrcali sa broda. Jadni Dado, kao da ga gledam kako pokusava da zaspi podupiruci glavu oslonjenu na ruke sa laktovima naslonjenim na sank. Kada zaspe, koljena mu popuste, pa bradom lupi u tvrdo drvo. Jadnicak moj. Presijedanje u Irunu (spanska zeljeznica ima uzi kolosjek od francuske) pa nastavak za Barcelonu (nikada mi nije bila jasna ta ruta - vracanje na istok).

Onda Barcelona, slike predivnog grada, Gaudija i Sagrada Familie - koja me podsjeca na djelo iz Dadine maste. Upoznali smo mnogo ljudi, druzili se, uzivali u obilasku. Posao nije bio tezak, sta vise - krajnje zanimljiv. Festival je okupljao hiljade mladih iz Europe. Organizatori su nam pripremili iznanadjenja u vidu obilazaka, odlazaka u prirodu, na plazu, posjeta disko klubi, logorske vatre uz more vino i flamenko.

I slika zadnje noci u Barceloni, na trgu, 2 sata iza ponoci. Drzimo se za ruke, gledamo nebo puno zvijezda, a Dado prica o postanku Univerzuma, o Bogu, filozofiji i ljubavi. Kako sam ga samo htjela poljubiti, priviti se uz njega, da me zagrli i cvrsto drzi. A, mi smo bili samo prijatelji, od djetinjstva, Dado, moj Dado je bio moje bespolno bice, moj andjeo, utjeha, sigurnost, smiraj, moja ...

Na ovim putovanjima, u kampovima, upoznas mnoge ljude. Svak svakoga zove u posjetu. I mi smo sviju zvali u SA, a oni su - iz pristojnosti kazali da hoce. Tako smo mi dobili pozive u Pariz i London. Mada je Dado imao neke druge planove, brzo smo ih promijenili (Londra i Paridji su bili mnogo privlacniji od nekog tamo grada u Swarcwaldu gdje je Dado namjeravao da nas vodi).

Sutra dan smo krenuli ka Parizu. Voz - 11 sati besprestane voznje. U kupeu nas dvoje i dvije njemice. Jedna lijepa i prezanimljiva, a druga prava Helga. Jos samo da joj uvalis 10 krigli piva u jednu, 10 u drugu ruku, pa da posluzuje na Oktober festu (tipican zenski komentar - ignorisi). Cim su vidjele Dadu, pocele su se kikotati i gledati ga ispod oka. A on se rapricao, nisam mogla vjerovati. Prvo je bio duhovit. Nevjerovatno duhovit - sami biseri. Nikada, za sve one godine nisam cula nesto slicno iz njegovih usta. Mislim da u svojih 19 godina nije toliko smijesnih stvari isprovaljivao. Ja sam plakala od smijeha, a one piskale ocicama. Onda je najednom postao filozof. Pricao je, sa nekom nevjerovatnom pasijom o staro grckim i njemackim filozofima. A potom, poslije jedno 4 sata pricanja non-stop, postao je romantican. Jesenjin, Tolstoj, sve sami rusi.

Bila sam LJUBOMORNA!!! LJUBOMORNA!!! Zasto nikada tako sa mnom nije pricao, zasto nije u njegovom oku bila ta iskra dok je meni govorio. Mrzila sam ga. Pocela sam se preaviti da spavam, jer bih ga najradije udarila od bijesa. Dok sam ja tako, ispod trepuski, analizirala razvoj situacije, ona lijepa ga je pozvala u hodnik vagona da zapale. Pa, DADO ne pusi!!! - doslo mi je da viknem. Ali, uzdrzala sam se.

Krisom sam ih gledala kako nasmijeseni gledaju jedno u drugo. A on, on je pogledavao u mene svako malo, kao da nesto sprema. Otvorio je vrata kupea i tiho vinkuo moje ime, a ja sam se pravila da spavam i cvrsto stisnula kapke. Njih dvoje su otisli iz mog vidika. Bila sam bjesna. Vec sam ih zamisljala kako se ... znate vec sta ... u prljavom WC - htjela sam nazad u Sarajevo, izaci iz voza, bilo sta, samo da nisam ovdje. Nisam znala kako cu se suociti sa njim kada se vrati.

Poslije pola sata, eto njih. On me drma, ja se ko fol budim iz dubokog sna. Kaze, donio mi je sendvic. Ja odgovaram kako nisam gladna, i dodajem kako ne bih okusila tu odvratnu hranu, neka ga dadne svojoj svabici. On me je duboko pogledao, nikada nisam kod njega vidjela takav pogled, lagano (cinilo mi se da traje satima) se nageao prema meni i rekao - "jesam li ti lijepo rekao da ste ti i filozofija moje jedine ljubavi".

A onda me je poljubio, stidljivo - u kraj usana.

Isli smo u Pariz ...

Pisma Nerodjenom

-Rodjenje
-O nama
-San
-Sjecanja
-Razmazenko
-Civiluk
-Onako
-Obdaniste
-Park
-Krajnici
-Drugovi
-Skola
-Ja mali
-Mrcvarenje
-Djetinjstvo
-Vikendica
-29. Novembar
-Rodjaci I
-Rodjaci II
-Izbor
-Cuki
-Prvi poljubac
-Maltretiranja
-Frke I
-Pocetci I
-Pocetci II
-Pocetci III
-Frke II
-Druga skola
-Edo
-Fenix
-Pocetci IV
-SPJ
-Grubi nestasluci I
-Grubi nestasluci II
-Muzika I
-Groti
-Muzika II
-Nagrada
-Zagor, Blek, Alan
-Baka Lj.
-Zadnje zaista nevino ljeto
-O zenama
-Prvi dan skole
-Moj tata
-Dadi I
-Skidanje frzice
-Dadi II
-Monopol
-Ushicenja
-Dadi III
-To! Petak!
-Jebac
-Pisac
-Migrena
-BB
-Nebula Oza
-Korcula
-Duhovi
-New Orleans
-Korcula II
-Haris Halilovic
-Wedding Planner
-Zoran Markovic
-Original - Z.M.
-Nestasni djecaci
-Nestasluci II
-Psihologija
-Maticar
-Adrenalin
-Hoces li?
-Muzicar I
-Dijagnoza
-Pusta zelja
-I bi ...
-Bris
-Ramazan
-Dark side of the ...
-Teska vremena
-Pasjaluk I
-Pasjaluk II
-Pasjaluk III
-Zivot je ...
-Dar
-Hvala
-Na kraju dobijas
-Momenti
-Upute I
-Tajne I
-Tajne II
-Ekskurzija
-Kraj skole
-Eeeh, da!
-Sinclair
-Borderline
-Uros
-Bobe
-Kako je Vama poceo rat?
-Fax
-Original vs. kopija
-Vjera I
-Sarajevo
-Melek
-Karmin
-Cunac
-1991 - I dio
-1991 - II dio
-1991 - III dio
-1991 - IV dio
-1991 - V dio
-ACT one
-Haos
-Haos - dalje
-2.5.1992.
-Vino-veritas???
-I dalje ...
-I jos ...
-OCZ
-Zagrijavanje
-Rambo
-Dublje
-Jedna ruzna jesen
-Predzadnji krug
-OTES I
-OTES II
-OTES III
-Pripadnost
-Trkelj
-Zima
-Nova 1993.
-Onako - Januar 1993.
-Azici
-Srednji vijek
-Bolnicar
-Druzenja
-Druge stvari
-1993. - uvod u renesansu
-Kamilica na minskom polju
-Drkanje i trans - sex narkomani
-Tenk, bager, buldozer - I
-Tenk, bager, buldozer - II
-Tenk, bager, buldozer - III
-Preklapaca
-Predstava
-14 DM
-Crvena Kuca I
-Crvena kuca II
-Dno dna!
-Adolf
-Dobra akcija I
-Dobra akcija II
-Dobra akcija III
-Izbor
-Bol i shupak
-Grob Stelexa
-Pioniri
-Suhva
-Da te nije
-Suma
-Aorist
-Fauni I
-Fauna II
-Fauna III
-Fauna IV
-Fauna V
-Fauna (Svinja, doktor i VUK)
-PSIHA I
-PSIHA II
-PSIHA III
-PSIHA IV
-Rezime
-Ljeto '94.
-Znaci
-PSIHA I
-VUK
-Noc
-Izdajica
-TBC
-Podhrastovi
-Nada i slutnja
-Sex i smrt
-Zehra, Diki, dernek
-Pripreme za evakuaciju
-Tornjanje
-Sam
-Prvi dan
-Drugi dan
-Objasnjenje
-Sljeme
-Domovnica, Zenga i zakasnjela Meca
-Peripetije I
-Peripetije II
-Cervar
-Shit
-Shit continues
-Rijeka i Andjeo
-Razrada problema
-Zaplet
-Rasplet - I dio
-Rasplet - II dio
-Rasplet - III dio
-Rasplet - IV dio
-Rasplet - V dio
-Rasplet - VI dio
-Rasplet - VII dio
-Tata (Shiptar)
-Teodora
-Poslovi
-"Drugi" posao
-Bec
-Odlazak
-L.A.
-Klima
-Pocetci
-Porno I
-Porno II
-Porno III
-Porno IV
-Nasi
-Automobili
-Rusi
-Nikad ga ne provozah
-Znanje
-USA
-M u USA
-Raskid - I
-Raskid - II
-Žao mi je
-Žene - I
-Putopis - Las Vegas 1
-Putopis - Las Vegas 2

Kontakt
gabrijelgarsia@yahoo.com
IST (90 postova)

-Ko sam ja?
-I ...
-A onda...
-Ljubav ...
-Sex ...
-Prva bol
-Nova ja - 1. put
-Ludo ljeto '89 - 1
-Ludo ljeto '89 - 2
-Ludo ljeto '89 - 3
-Punoljetstvo, 90-te i jos ...
-Sudar
-Kilogrami
-Nova ja - 2. put
-Kako sam ga maznula?
-A great day for freedom
-Aaahh 1
-Aaahh 2
-Aaahh 3
-Sex robinja
-Crveni karanfil
-Muka
-Dado - ljubav
-Nova ja - opet
-Pariz
-London
-Amsterdam
-Deception
-Post
-Requiem
-Depresija
-Zagreb
-Potraga za sudbinom
-Paul, Zvjezdan, Venecija
-Helena
-BH drzavljanstvo
-Vatreno krstenje
-O svemu
-Razotkrivena zaljubljenost
-San Francisco
-Pa, dokle ovo?
-Filozofija patnje
-Majka
-Poslije rata
-Pripreme
-Sretno
-Sarajevo
-Karta za buducnost
-Q
-Poslednji Sa. dernek
-Davor
-Rastanak
-LA
-Dokone ruke - 1
-Dokone ruke - 2
-Dokone ruke - 3
-Dokone ruke - 4
-Renesansa bez revolucije
-Smrt jedne ljubavi
-Biti svoja
-Gubljenje ideala smrt maste
-Veseli Meksikanci
-Jet Set - 1
-Jet Set - 2
-Bestija glupa
-Virus
-2000
-O muskarcima
-... i erotskoj fotografiji
-E-mail
-Ljetovanje
-Sadaka
-Susret s duhom
-Miroljubivi duh
-Oprana dusa
-U krug
-Opet uzas
-Oporavak
-Rijesenje
-Klepe
-I tako
-Rijesen problem
-Veci od planine
-Posao
-Zdravlje
-Bolest
-KS
-Vjera
-Prosnja
-Moja Ispovjest

In Vivo

-2005 - so far
-.....
-Na danasnji dan
-Sudbe
-Eat Shit
-Dali je?
-Za SARAJLIJE
-Od mene
-SVE
-Dr. Silajdzic
-Intermeco
-Zeni se co'ek
-Tako to
-Bez dlake na jeziku
-Zensko-Muski odnosi
-Ko je kakvu?
-Koncert
-Blues
-Disciplina
-Sretno
-O ljepoti zene
-La Vida
-On, ja i nase nebuloze
-Izreke
-Division Bell - High Hopes
-Story
-E, Boze!
-Smisao za salu
-...
-Jugo
-Pokvareni robot
-Godine prolaze
-HVALA
-Stisnute pesnice
-Grobar
-Bajram 2006
-Promjene

Preporucujem
Svedska Hanuma
blob
hadzinica
Pisma
Aime Sati
Tišina
Nakane o Barbari
Corto Maltese
Travnički Noćni Šetač
... by Tratinčica
la cucaracha
zoka
Administratorov blog
LIPO LI JE LIPO LI JE
Teta Elina kuhinja
NAPRĐIVANJE
GODDESS OF THE NIGHT
dijasporka
Day and Night Fluid
Rođendani blogeraša
Umijeće Tersanja
The Plutalo
više...
BROJAC POSJETA
478761

Powered by Blogger.ba