Pisma mome djetetu

Promijenite boju pozadine po volji! Pomjerite mis:
Zelena / Narandja / Plava / Bijela / Original

13.07.2005.

Majka

Dolazim u Sarajevo. Meni izgleda skroz drugi grad, veze nema sa onim sto sam zapamtila. Svojima nisam ni kazala da dolazim. Kada sam se pojavila na vratima, starog samo sto slag nije udario. Gleda u mene, smrsavio, osjedio, siv u licu, na licu mu vidim nejvericu. Grli me i ne pusta, stegao me je kao da cu se razbiti na sto komadica ako me ispusti.

Mama lezi u kuhinji. Skroz druga zena. Jedva je prepoznajem. Nekako se smanjila, skvrcila, izgubila puno kila. Grlim je i placem, suze svih godina izlaze iz mene. Nije to bio onaj plac kada ridas, kada ti preskace dah. Nego, samo suze cure niz obraze, kao da hoce da speru sav jad nakupljen godinama.

Slaba je, oci su joj nekako mutne, sive, nije to vise ona jaka, dobra zena koja je bila stub nase porodice. Glas joj je tih, slab, u sebi nosi talase tuge, predaje. Miris, boze, pamtim miris njene koze. Mirisala je na bolest (htjedoh napisati smrdila, ali kako za majku???). Prsti starice, providni i koscati, su se sklopili oko moga lica dok mi je suhim, ispucanim usnama ljubila uplakane oci.

Srce je htjelo da mi pukne. Svi mi svoje roditelje gledamo kao pojavu koja je tu, nigdje ne idem ne mijenja se. Nema potrebe da o njima razmisljamo kao o prolaznim bicima, za njihovu ljubav i naklonost se nismo trebali boriti (bar ne sretna vecina). Oni su ta vasa snaga, kada vas svi napuste, kada se svi svjetovi sruse, oni su tu.

I onda, suocena sa istinom, ne znam ... pocela sam razmisljati. Osjecaj krivice mi je bio najgori, sto sam ih ostavila, da li mi prebacuju, sta su oni prolazili dok sam se ja ljeskarila po inostranstvu? Uzasno sam se osjecala, htjela sam da pobjegnem od sebe i od svog osjecaja krivice.

Fluid (blogger) neki dan napisa o mirisima, eto - ja sam se tada i sada, dok ovo pisem, sjetila jednog mirisa iz najranije mladosti.

Mirisa majke! Prvog mirisa koji osjetite, koji Vam se upise u memoriju prije bilo cega, koji - neosakacen ranijim utiscima ima privilegiju bozanske cistoce u galeriji utisaka, na koga zaboravimo, ali koji pobudi snagu svijeta kada ga pozovete. Osoba koja vam je dala zivot, bilo kakav, ili ovako divan kao moj, umire tu pred vama, preda mnom, a ja se sjecam svog iskona.

I kao vucica, kao majka, kao beba, djavo ili Bog, vodjena samo cistocom tog mirisa, znala sam - bicu majka. Ovo je nesto najljepse, najvece - vece od samog zivota, od mene, od nje, od Boga. I nesto najtuznije, nejruznije, bespotrebno, a apsolutno, ma pricala sam Vam vec, slicne misli kao o Dadi.

Dolaze ljudi, obilaze mamu i mene, svi pitaju kako je vani, kakav je normalan zivot, u mnogim komentarima gorcina, prekor, ili je to moja savjest ...

Noci, duge noci, slusam kako mama dise, duboko, pa nikako, ja po cijelu noc pricam sa Bogom, nudim mu svoj zivot, svoju dusu, tijelo, samo da mama ozdravi, onda tiho placem i pokusavam dobiti Davora.

Dolazi i moja E., nismo se vidjeli sto godina. Nije ljuta na mene, ni ja na nju. Pricamo, ona se udala u ratu, trudna je, puna optimizma, ona nosi novi zivot, prkos grada ubijenog u pojam, novu svijest - novi zivot ce da stvori iz svoje utrobe, doci ce sloboda, a mi cemo biti...

Moja 23 godina, opet u Sarajevu, pocetak dejtonskog procesa, rat umire, neman je na koljenima, mi krvarimo, ja pljujem zuc, ne znam od cega, od muke sto mamu gledam a nista ne mogu ... nista me nije bolilo, nikome nisam rekla. Kao fol nesto sredjujem da je vodimo u Pariz, ali ...

I taj dan, isti kao i ostali, ma ne bi ga ni zapamtila, 14. Decembar 1995, tamo u Parizu, odakle sam ja dosla prije manje od dva mjeseca, potpisan mir, kraj rata, djavo je vracen u pakao ...

Davor me nekako dobija, sretan je, kao da je njemu kraj svih ratova, veli - hoce da imamo djecu, ali - da su sva lijepa kao ja. Davore, napolju nema ljudi, nema veselja po ulicima, nema svecanih odora, samo spustene face, umorna lica, prepuna groblja, ali - hocu, hocu da imam sa tobom milion djece, da im se oduzim za sve ono sto je majka uradila za mene, volim te ljubavi, samo da si mi tu ...

Ljudi su pomalo uzbudjeni, vise uplaseni, sta ce biti sutra, svi su umorni.

Slusam je kako spava, zamisljam - ja majka - pa slusam svoje cedo. Mirise na bebu - na majku. Priblizavam se na prstima, sjedam pored kreveta, milujem joj kosu. Mirisem je, nema onog mirisa bolesti, bolje joj je. Moja MAMA!

Ali, nije to ni onaj miris kojeg se sjecam, prvi, iskonski ...

Otvara oci, gleda me, pogled prepun ljubavi, nikada me nije pogledala tako, osim ... mozda ... zar je moguce da se sjecam ... kada me je rodila. Stavlja mi vrelu ruku na obraz, upija se u mene i tiho kaze - "cuvaj tatu". Onda ...

Ne, Boze, ne. Zar? To je miris smrti, opojan, pogan, privlacan. Pipam joj bilo, slusam dah, zovem tatu.

Volim te mama

Ne volim Gibbonija i njegovu divnu pjesmu "samo ozdravi mi ti"...uvijek me jednako zaboli...

13.07.2005.

Filozofija patnje ili - kad dodje do pucanja

Davoru sam ispricala za majku. Tjesio me je koliko je znao i mogao. Tih dana nisam imala puno posla, pa sam sjedila i razmisljala. Bila sam konfuzna, isprepadana samom sobom, utucena. Sta da radim?

U takvim glupim, u stvari neizlaznim situacijama, covjek pocne da filozofira, ode sa glavne teme. Citala sam da je to neuskladjenost izmadju emocionalne i intelektualne inteligencije. Svima se desava, neke blokira a neki sruse barikade. Ja sam razmisljala, intelektualizirala, o svemu sem onoga sto me je mucilo, cak sam i zapisivala ne bili sredila misli.

Zivot je poput setnje u snjeznoj oluji. Trudis se, ides prema nekom cilju koji je zamagljen vijavicom. Iza sebe ostavljas tragove u snijegu. Ako se odlucis vratiti, bolje gledaj da ih novi snijeg nije zatrpao, ako nastavis - ispred tebe je samo bijelo bespuce bez jasnog cilja. U rijetkim danima, kada snijeg prestane, vidis neki cilj; inace - nista. Za tvojim tragovima mozda neko i krene, ali samo ako te prati u stopu. Ako imalo zastane, gubi se tvoj trag, pahuljice nistavila ga prekriju.

Moda i ti ides za necijim tragovima. Ne daj da se smrznes, posustanes, jer tragovi odose, a u bijeloj stepi hiljade je mogucih puteva. Mnogi vode u krug. Trudis se, mucis, a nista ne dolazi kao nagrada. Samo - prolaznost.

I cemu onda sve? Cemu ona nada koja te u najtezim danima cuva da ne posustanes, da izvadis jos onih 0.0001% koliko ti treba da dodjes do nekog kratkorocnog cilja.

Cemu emocije? Zar ne bi mogli i bez njih hodati kroz ovaj zivot? Kazu, emocije su nam potrebne da bi pamtili utiske iz proslosti i zastitili se za buducnost. Pa, kako se ja onda zaljubljujem i volim, kada uvijek na kraju gubim?

Kako to da tezim smiraju, kada znam da ce me nesto izbaciti iz kolosjeka, ako nista a ono moj vlastiti kapric? Da li je covjek proklet? Da li se samo zavaravamo trenutnim zadovoljstvima, autosugestijom gradimo kule ni na nebu ni na zemlji?

Intelekt kaze, jedino rijesenje zivota je smrt.

Srce kaze, jedino rijesenje je ljubav.

Guzica kaze, rijesenje je u novcu.

Drustvo kaze, rijesenje je u radu.

Ja kazem ...

Napravila sam i malu anketu sa desne strane pod 'pitanje sedmice, pa vi recite!

Ja ne kazem nista. U nedostatku intelktualnog rijesenja problema, i emotivnog podsticaja, ja se predam instinktima i radim sto mi prhne.

A u ovom slucaju, poljubila sam Davora, kazala mu da ga najvise volim i da cu mu oprostiti ako me ne shvati, pokupila prnje i zapucala u Sarajevo.

Sta sam naucila?

Ja nikada ne bih bila dobar filozof

Pisma Nerodjenom

-Rodjenje
-O nama
-San
-Sjecanja
-Razmazenko
-Civiluk
-Onako
-Obdaniste
-Park
-Krajnici
-Drugovi
-Skola
-Ja mali
-Mrcvarenje
-Djetinjstvo
-Vikendica
-29. Novembar
-Rodjaci I
-Rodjaci II
-Izbor
-Cuki
-Prvi poljubac
-Maltretiranja
-Frke I
-Pocetci I
-Pocetci II
-Pocetci III
-Frke II
-Druga skola
-Edo
-Fenix
-Pocetci IV
-SPJ
-Grubi nestasluci I
-Grubi nestasluci II
-Muzika I
-Groti
-Muzika II
-Nagrada
-Zagor, Blek, Alan
-Baka Lj.
-Zadnje zaista nevino ljeto
-O zenama
-Prvi dan skole
-Moj tata
-Dadi I
-Skidanje frzice
-Dadi II
-Monopol
-Ushicenja
-Dadi III
-To! Petak!
-Jebac
-Pisac
-Migrena
-BB
-Nebula Oza
-Korcula
-Duhovi
-New Orleans
-Korcula II
-Haris Halilovic
-Wedding Planner
-Zoran Markovic
-Original - Z.M.
-Nestasni djecaci
-Nestasluci II
-Psihologija
-Maticar
-Adrenalin
-Hoces li?
-Muzicar I
-Dijagnoza
-Pusta zelja
-I bi ...
-Bris
-Ramazan
-Dark side of the ...
-Teska vremena
-Pasjaluk I
-Pasjaluk II
-Pasjaluk III
-Zivot je ...
-Dar
-Hvala
-Na kraju dobijas
-Momenti
-Upute I
-Tajne I
-Tajne II
-Ekskurzija
-Kraj skole
-Eeeh, da!
-Sinclair
-Borderline
-Uros
-Bobe
-Kako je Vama poceo rat?
-Fax
-Original vs. kopija
-Vjera I
-Sarajevo
-Melek
-Karmin
-Cunac
-1991 - I dio
-1991 - II dio
-1991 - III dio
-1991 - IV dio
-1991 - V dio
-ACT one
-Haos
-Haos - dalje
-2.5.1992.
-Vino-veritas???
-I dalje ...
-I jos ...
-OCZ
-Zagrijavanje
-Rambo
-Dublje
-Jedna ruzna jesen
-Predzadnji krug
-OTES I
-OTES II
-OTES III
-Pripadnost
-Trkelj
-Zima
-Nova 1993.
-Onako - Januar 1993.
-Azici
-Srednji vijek
-Bolnicar
-Druzenja
-Druge stvari
-1993. - uvod u renesansu
-Kamilica na minskom polju
-Drkanje i trans - sex narkomani
-Tenk, bager, buldozer - I
-Tenk, bager, buldozer - II
-Tenk, bager, buldozer - III
-Preklapaca
-Predstava
-14 DM
-Crvena Kuca I
-Crvena kuca II
-Dno dna!
-Adolf
-Dobra akcija I
-Dobra akcija II
-Dobra akcija III
-Izbor
-Bol i shupak
-Grob Stelexa
-Pioniri
-Suhva
-Da te nije
-Suma
-Aorist
-Fauni I
-Fauna II
-Fauna III
-Fauna IV
-Fauna V
-Fauna (Svinja, doktor i VUK)
-PSIHA I
-PSIHA II
-PSIHA III
-PSIHA IV
-Rezime
-Ljeto '94.
-Znaci
-PSIHA I
-VUK
-Noc
-Izdajica
-TBC
-Podhrastovi
-Nada i slutnja
-Sex i smrt
-Zehra, Diki, dernek
-Pripreme za evakuaciju
-Tornjanje
-Sam
-Prvi dan
-Drugi dan
-Objasnjenje
-Sljeme
-Domovnica, Zenga i zakasnjela Meca
-Peripetije I
-Peripetije II
-Cervar
-Shit
-Shit continues
-Rijeka i Andjeo
-Razrada problema
-Zaplet
-Rasplet - I dio
-Rasplet - II dio
-Rasplet - III dio
-Rasplet - IV dio
-Rasplet - V dio
-Rasplet - VI dio
-Rasplet - VII dio
-Tata (Shiptar)
-Teodora
-Poslovi
-"Drugi" posao
-Bec
-Odlazak
-L.A.
-Klima
-Pocetci
-Porno I
-Porno II
-Porno III
-Porno IV
-Nasi
-Automobili
-Rusi
-Nikad ga ne provozah
-Znanje
-USA
-M u USA
-Raskid - I
-Raskid - II
-Žao mi je
-Žene - I
-Putopis - Las Vegas 1
-Putopis - Las Vegas 2

Kontakt
gabrijelgarsia@yahoo.com
IST (90 postova)

-Ko sam ja?
-I ...
-A onda...
-Ljubav ...
-Sex ...
-Prva bol
-Nova ja - 1. put
-Ludo ljeto '89 - 1
-Ludo ljeto '89 - 2
-Ludo ljeto '89 - 3
-Punoljetstvo, 90-te i jos ...
-Sudar
-Kilogrami
-Nova ja - 2. put
-Kako sam ga maznula?
-A great day for freedom
-Aaahh 1
-Aaahh 2
-Aaahh 3
-Sex robinja
-Crveni karanfil
-Muka
-Dado - ljubav
-Nova ja - opet
-Pariz
-London
-Amsterdam
-Deception
-Post
-Requiem
-Depresija
-Zagreb
-Potraga za sudbinom
-Paul, Zvjezdan, Venecija
-Helena
-BH drzavljanstvo
-Vatreno krstenje
-O svemu
-Razotkrivena zaljubljenost
-San Francisco
-Pa, dokle ovo?
-Filozofija patnje
-Majka
-Poslije rata
-Pripreme
-Sretno
-Sarajevo
-Karta za buducnost
-Q
-Poslednji Sa. dernek
-Davor
-Rastanak
-LA
-Dokone ruke - 1
-Dokone ruke - 2
-Dokone ruke - 3
-Dokone ruke - 4
-Renesansa bez revolucije
-Smrt jedne ljubavi
-Biti svoja
-Gubljenje ideala smrt maste
-Veseli Meksikanci
-Jet Set - 1
-Jet Set - 2
-Bestija glupa
-Virus
-2000
-O muskarcima
-... i erotskoj fotografiji
-E-mail
-Ljetovanje
-Sadaka
-Susret s duhom
-Miroljubivi duh
-Oprana dusa
-U krug
-Opet uzas
-Oporavak
-Rijesenje
-Klepe
-I tako
-Rijesen problem
-Veci od planine
-Posao
-Zdravlje
-Bolest
-KS
-Vjera
-Prosnja
-Moja Ispovjest

In Vivo

-2005 - so far
-.....
-Na danasnji dan
-Sudbe
-Eat Shit
-Dali je?
-Za SARAJLIJE
-Od mene
-SVE
-Dr. Silajdzic
-Intermeco
-Zeni se co'ek
-Tako to
-Bez dlake na jeziku
-Zensko-Muski odnosi
-Ko je kakvu?
-Koncert
-Blues
-Disciplina
-Sretno
-O ljepoti zene
-La Vida
-On, ja i nase nebuloze
-Izreke
-Division Bell - High Hopes
-Story
-E, Boze!
-Smisao za salu
-...
-Jugo
-Pokvareni robot
-Godine prolaze
-HVALA
-Stisnute pesnice
-Grobar
-Bajram 2006
-Promjene

Preporucujem
Svedska Hanuma
blob
hadzinica
Pisma
Aime Sati
Tišina
Nakane o Barbari
Corto Maltese
Travnički Noćni Šetač
... by Tratinčica
la cucaracha
zoka
Administratorov blog
LIPO LI JE LIPO LI JE
Teta Elina kuhinja
NAPRĐIVANJE
GODDESS OF THE NIGHT
dijasporka
Day and Night Fluid
Rođendani blogeraša
Umijeće Tersanja
The Plutalo
više...
BROJAC POSJETA
477073

Powered by Blogger.ba