Pisma mome djetetu

Promijenite boju pozadine po volji! Pomjerite mis:
Zelena / Narandja / Plava / Bijela / Original

02.09.2005.

Drugovi

Da predstavim svoje drugove. Moj prvi drug je bio i moj komsija iz ulaza. Kako sam jedinac, onda je i moj drugi drug bio komsija iz ulaza, i treci, i cetvrti. Takav ti je zivot bez rodjaka. Mada, kada iskreno razmislim, shvatam da su i moj prvi, a i drugi drug iz iste kuce - moji roditelji. Moji prijatelji.

Ustvari, najveci prijatelj kojega sam ikada imao i kojega cu ikada imati je moj otac. Majka manje, jer ona je - MAJKA. Majke tesko mogu postati NAJBOLJI prijatelji, jer gledaju isuvise subjektivno.

Ali... moj drug sa treceg sprata je i danas moj prijatelj. A onaj drugi (isto sa treceg sprata) nije vise. Nismo se posvadjali, nista tako. Jednostavno, udaljili smo, njegova interesovanja su bila drugacija, ili su to moja ...?

Igrali smo se kao i sva djeca. Sjecam se jedanput, ja sam imao najvise autica, bacali smo ih po hodniku kao pomahnitali, unistili smo sve moje autice. A onda mi je tata rekao da to nije u redu, jer ja sada nemam autica a oni imaju. Nije mi bilo jasno. Ja i danas nemam auto ...

02.09.2005.

Krajnici

Kao malo djete sam vjecito patio od krajnika. Sreca moja da sam imao doktora pedijatra u porodici, pa nisam imao traumaticna medicinska iskustva kao neka druga djeca. Inace, sem pomenutih krajnika, nisam imao drugih zdravstvenih problema. Djecije bolesti, pljuskavice svih vrsta, kao i sva druga djeca, bilo je sve.

Konacno, kada su mi se krajnici toliko zagnojili da su se sva tri spojila u neku bezlicnu masu od koje nisam mogao da gutam (tada nisam imao probleme sa kilama), odlucili su da mi ih ocapare. E, toga se dobro sjecam. Ma nema!!!! Cim dodjes do price o TRAUMI, odmah se svega sjetis, a lijepe stvari zaboravljas (sem ako ih ne ponovis prepricavsi ih milion puta, pa se onda sjecas price, koja postane legenda). Jebeni covjek, takav je.

Kao razmazeni jedinac bio sam veliki ucjenjivac. MOZE!!! Moze - operacija krajnika, ALI - moraju mi kupiti voz na baterije i dati mi da svaki dan jedem sladoled. Prije toga, nikada nisam mogao dobiti sladoled jer je to bilo lose za moje krajnike. Bilo mi je 5 godina.

Jedan me je doktor stavio na krilo (jasno se sjecam), drugi je sipao hlorofolm u gazu, stavio tu gazu u masku i rekao - "sad ces malo zaspati". Probudio sam se na krevetu sa nozem u grlu!

Nakon 2 dana su me pustili iz bolnice. Sjecam se hodnika, beskrajno dugackog meni onako malenom. Zeleni bolnicki zidovi cija je samo gornja polovina bila osuncana suncem su cinili hodnik jos "dubljim" - kao perspektiva zeljeznickih sina. Tata se zadrzava u kancelariji doktora da uzme nalaz, a ja jurim niz hodnik prema baki, koja me sa kosaricom (imam je i sad - od porculana) punom krasovih Bajadera ceka na drugom kraju. Protrcavam pored bake, kao da je nema, i jurim prema izlazu. Prolazim pored mame, amidze i jurim prema autu, stara zuta skoda. A u autu - voz ....

Poslije su mi davali sladoled kada to nisam ni zelio, jer je dobar za oporavak poslije operacije krajnika. Rumenko, Sarenko, Leni sam mrzio, i odvratni Kapri. Danas nisam neki ljubitelj sladoleda. Smazem poneki KING od 4 cokoloda, ali nije mi dobar za holesterol ...

02.09.2005.

Park

Eh, taj park. Ma, evo pokusavam da ga docaram sto vjernije, pa sam se sav preselio u mladost. Nevjerovatno, kada se potrudis, koliko sjecanja ti navre. Vecina kao slike, mirisi, boje, jacina svjetla. Cijeli jedan svijet. VELIKI!!!

Ukratko, tri zgrade poredena u obliku slova U cine park. Iza jedne od njih je bio cijeli sumarak. Sada je to suma automobila i asfalta, ali nekada tako nije bilo. Cijela ulica uz sumarak je prije bio neki put nego ulica. Naime nije bio asfaltiran i vodio je to privatnih kuca u okolini. Danas su tu neboderi, skola, trzni centar, prije nista tako nije bilo.

Znao sam svaki put, svaku kraticu, svaki zbun. U svakom ulazu od ukupno 11 koliko ih ima u ove 3 zgrade je bila neka tajna, nesto strasno (jer djeca vole strasne stvari - da se probaju). Igrali smo se bezbroj igara, od klikera, limuna i narandje do cole, zmire, voznje biciklom, lopte, koshe, janjine slanine, care care govedare, gume, itd, itd.

Zgrade su izgledale ogromne, park je bukvalno bio cijeli moj svijet. Tu sam, kao najmanje djete stekao i nekoliko najstarijih prijatelja, od kojih je jedan i danas tu. I kada za njega kazem da ga znam cijeli zivot, onda to nije samo izraz u nasem jeziku. To je istina.

Kada zatvorim oci i otplovim u doba kada je park bio cijeli moj svijet, sjetim se par stvari. Prvo mi u sjecanje dodje novembar neke tamo godine, trafika koje vec odavno nema i zveckanje novcica u dzepu. Tata me je poslao da kupim cigare i rekao mi da od kusura kupim sta god hocu. Mislio sam da imam bogatstvo, pomalo uplasen imovinom nemjerljivom icim sto sam do tada znao. Milde Sorte i 2,3 zvake. Duble Bubble!!! I snijeg koji je poceo da pada po suhom asfaltu.

Sjecam se Ribe kako je pao sa bicikla, butinom ravno na lancobran, posjekotina od 20-tak cm, duboka, bez krvi i zuta, odvratna boja sala ispod koze. A onda, pljusak krvi. Sjecam se i tog istog Ribe kako sjedi u zbunu ispod Daninog prozora, sa nepunih 10 godina i duva sintelan u kesi. Kasnije je umro od overdose-a, u svojoj 17.

Sjecam se i Bere, nas dvojica i kum na crno-bijeloj fotografiji. Pantalonice od ruznog, debelog stofa sa tregerima i prljavi djecacki prsti. Bero je kasnije ubijen, u ratu. Lijepa sjecanja.

02.09.2005.

Obdaniste

Neka moja prva JASNA sjecanja se vezu za obdaniste. Nikada nisam razmisljao o toj rijeci - "obdaniste" dok je, evo sada, nisam napisao. Obdaniti negdje ... provesti dan negdje ... ma, nisam razmisaljao nikada o tome, kojeg vraga sada razmisljam?

Elem, bilo je to je OBDANISTE 8. Mart. Na Grbavici. Iako je to za mene bilo "preko Miljacke", hoce reci daleko, na drugom kraju svijeta, roditelji su ipak odlucili da me tamo vode. Daleko, daleko.

Cudno je to - kada si mali, onda je i tvoj svijet mali. Cini se da ima i velikih ciji je svijet mali. Nemoj NIKADA biti takva/takav!!! Ispred mog ulaza ima grupa mladica, koji nisu vise toliko mladi, nekih 28-30 godina. Uvijek su tu. To je njihov svijet. Znaju sve, svakoga i o svima. Ne udaljavaju se od svog stanista, obiljezene teritorije. Potreba da imas nesto SVOJE, nesto sto poznajes, je ocigledna i izgleda - prirodna. Ali, nemoj SUZITI to SVOJE na par kvadrata ispred ulaza u obliznji kafic. Ne, cijeli svijet je TVOJE, samo ako to zelis. Mijenjaj kafane, navike, ljude, mjesta, satove, aute, (o carapama da i ne pricam), jer si uvijek poslije promijene malo bogatija/bogatiji.

Elem, mene su vodili u to obdaniste na kraju svijeta i tamo sam imao neke drugove. Sjecam se dva imena i lika - Maja Kondurevic i Goran? Pitam se sta li je bilo sa njima. Imali smo 3-4 godine, pojma nismo imali. Sjecam se 3 slike:

1. Oko 1 poslije podne, odmah iza rucka, vaspitacica (kako grozna alla "Auschwitz" titula) nas stavi da spavamo, a Maja i ja skidamo gace i pokazujemo straznjice jedno drugome. Svi se prave da spavaju, a u stvari bulje ispod carsafa. Bilo je to neko probno uporedjivanje razlika izmedju zenskih i muskih balavaca.

2. Goran koji uporno tvrdi da se kaze "rakita" a ja da se kaze "raketa". Onda ono - moj tata zna. Ne, moj tata zna. Pa ciji je tata pametniji.

3. I na kraju, sjecam se nekog Dejana, kada smo imali 5+ godina, prije nego su nas testirali za polazak u osnovnu. Taj mali je lagao ko baron Minhauzen. Sjecam se dobro, cak i dana, suncanog i vruceg, punog pjeska u nosnicama uskovitlanog djecijom igorom. Dejan je bio prvi na testiranju i pricao nam STRASNE price o tome cinu. Ja, klinac, mislio sam da rijec testiranje dolazi od TESTERISANJE, a sve to pomjesano sa Dejanovim pricama o necemu sto ti zavrte pred ocima pa ti se manta, me je navelo na zakljucak da ce mi testerom odsjeci glavu, pa sam zbrisao glavom bez obzira.

Sjecam se i kestenja, tamo negdje prije bivseg strojorada, u jesen kada me je mama kupila iz obdanista.

Moram ispricati i o parku ispred zgrade, tom svijetu koji je tada bio nepregledno velik. Ali ovaj pasus je samo da se podsjetim za iduce pismo. Do tada ....

Pisma Nerodjenom

-Rodjenje
-O nama
-San
-Sjecanja
-Razmazenko
-Civiluk
-Onako
-Obdaniste
-Park
-Krajnici
-Drugovi
-Skola
-Ja mali
-Mrcvarenje
-Djetinjstvo
-Vikendica
-29. Novembar
-Rodjaci I
-Rodjaci II
-Izbor
-Cuki
-Prvi poljubac
-Maltretiranja
-Frke I
-Pocetci I
-Pocetci II
-Pocetci III
-Frke II
-Druga skola
-Edo
-Fenix
-Pocetci IV
-SPJ
-Grubi nestasluci I
-Grubi nestasluci II
-Muzika I
-Groti
-Muzika II
-Nagrada
-Zagor, Blek, Alan
-Baka Lj.
-Zadnje zaista nevino ljeto
-O zenama
-Prvi dan skole
-Moj tata
-Dadi I
-Skidanje frzice
-Dadi II
-Monopol
-Ushicenja
-Dadi III
-To! Petak!
-Jebac
-Pisac
-Migrena
-BB
-Nebula Oza
-Korcula
-Duhovi
-New Orleans
-Korcula II
-Haris Halilovic
-Wedding Planner
-Zoran Markovic
-Original - Z.M.
-Nestasni djecaci
-Nestasluci II
-Psihologija
-Maticar
-Adrenalin
-Hoces li?
-Muzicar I
-Dijagnoza
-Pusta zelja
-I bi ...
-Bris
-Ramazan
-Dark side of the ...
-Teska vremena
-Pasjaluk I
-Pasjaluk II
-Pasjaluk III
-Zivot je ...
-Dar
-Hvala
-Na kraju dobijas
-Momenti
-Upute I
-Tajne I
-Tajne II
-Ekskurzija
-Kraj skole
-Eeeh, da!
-Sinclair
-Borderline
-Uros
-Bobe
-Kako je Vama poceo rat?
-Fax
-Original vs. kopija
-Vjera I
-Sarajevo
-Melek
-Karmin
-Cunac
-1991 - I dio
-1991 - II dio
-1991 - III dio
-1991 - IV dio
-1991 - V dio
-ACT one
-Haos
-Haos - dalje
-2.5.1992.
-Vino-veritas???
-I dalje ...
-I jos ...
-OCZ
-Zagrijavanje
-Rambo
-Dublje
-Jedna ruzna jesen
-Predzadnji krug
-OTES I
-OTES II
-OTES III
-Pripadnost
-Trkelj
-Zima
-Nova 1993.
-Onako - Januar 1993.
-Azici
-Srednji vijek
-Bolnicar
-Druzenja
-Druge stvari
-1993. - uvod u renesansu
-Kamilica na minskom polju
-Drkanje i trans - sex narkomani
-Tenk, bager, buldozer - I
-Tenk, bager, buldozer - II
-Tenk, bager, buldozer - III
-Preklapaca
-Predstava
-14 DM
-Crvena Kuca I
-Crvena kuca II
-Dno dna!
-Adolf
-Dobra akcija I
-Dobra akcija II
-Dobra akcija III
-Izbor
-Bol i shupak
-Grob Stelexa
-Pioniri
-Suhva
-Da te nije
-Suma
-Aorist
-Fauni I
-Fauna II
-Fauna III
-Fauna IV
-Fauna V
-Fauna (Svinja, doktor i VUK)
-PSIHA I
-PSIHA II
-PSIHA III
-PSIHA IV
-Rezime
-Ljeto '94.
-Znaci
-PSIHA I
-VUK
-Noc
-Izdajica
-TBC
-Podhrastovi
-Nada i slutnja
-Sex i smrt
-Zehra, Diki, dernek
-Pripreme za evakuaciju
-Tornjanje
-Sam
-Prvi dan
-Drugi dan
-Objasnjenje
-Sljeme
-Domovnica, Zenga i zakasnjela Meca
-Peripetije I
-Peripetije II
-Cervar
-Shit
-Shit continues
-Rijeka i Andjeo
-Razrada problema
-Zaplet
-Rasplet - I dio
-Rasplet - II dio
-Rasplet - III dio
-Rasplet - IV dio
-Rasplet - V dio
-Rasplet - VI dio
-Rasplet - VII dio
-Tata (Shiptar)
-Teodora
-Poslovi
-"Drugi" posao
-Bec
-Odlazak
-L.A.
-Klima
-Pocetci
-Porno I
-Porno II
-Porno III
-Porno IV
-Nasi
-Automobili
-Rusi
-Nikad ga ne provozah
-Znanje
-USA
-M u USA
-Raskid - I
-Raskid - II
-Žao mi je
-Žene - I
-Putopis - Las Vegas 1
-Putopis - Las Vegas 2

Kontakt
gabrijelgarsia@yahoo.com
IST (90 postova)

-Ko sam ja?
-I ...
-A onda...
-Ljubav ...
-Sex ...
-Prva bol
-Nova ja - 1. put
-Ludo ljeto '89 - 1
-Ludo ljeto '89 - 2
-Ludo ljeto '89 - 3
-Punoljetstvo, 90-te i jos ...
-Sudar
-Kilogrami
-Nova ja - 2. put
-Kako sam ga maznula?
-A great day for freedom
-Aaahh 1
-Aaahh 2
-Aaahh 3
-Sex robinja
-Crveni karanfil
-Muka
-Dado - ljubav
-Nova ja - opet
-Pariz
-London
-Amsterdam
-Deception
-Post
-Requiem
-Depresija
-Zagreb
-Potraga za sudbinom
-Paul, Zvjezdan, Venecija
-Helena
-BH drzavljanstvo
-Vatreno krstenje
-O svemu
-Razotkrivena zaljubljenost
-San Francisco
-Pa, dokle ovo?
-Filozofija patnje
-Majka
-Poslije rata
-Pripreme
-Sretno
-Sarajevo
-Karta za buducnost
-Q
-Poslednji Sa. dernek
-Davor
-Rastanak
-LA
-Dokone ruke - 1
-Dokone ruke - 2
-Dokone ruke - 3
-Dokone ruke - 4
-Renesansa bez revolucije
-Smrt jedne ljubavi
-Biti svoja
-Gubljenje ideala smrt maste
-Veseli Meksikanci
-Jet Set - 1
-Jet Set - 2
-Bestija glupa
-Virus
-2000
-O muskarcima
-... i erotskoj fotografiji
-E-mail
-Ljetovanje
-Sadaka
-Susret s duhom
-Miroljubivi duh
-Oprana dusa
-U krug
-Opet uzas
-Oporavak
-Rijesenje
-Klepe
-I tako
-Rijesen problem
-Veci od planine
-Posao
-Zdravlje
-Bolest
-KS
-Vjera
-Prosnja
-Moja Ispovjest

In Vivo

-2005 - so far
-.....
-Na danasnji dan
-Sudbe
-Eat Shit
-Dali je?
-Za SARAJLIJE
-Od mene
-SVE
-Dr. Silajdzic
-Intermeco
-Zeni se co'ek
-Tako to
-Bez dlake na jeziku
-Zensko-Muski odnosi
-Ko je kakvu?
-Koncert
-Blues
-Disciplina
-Sretno
-O ljepoti zene
-La Vida
-On, ja i nase nebuloze
-Izreke
-Division Bell - High Hopes
-Story
-E, Boze!
-Smisao za salu
-...
-Jugo
-Pokvareni robot
-Godine prolaze
-HVALA
-Stisnute pesnice
-Grobar
-Bajram 2006
-Promjene

Preporucujem
Svedska Hanuma
blob
hadzinica
Pisma
Aime Sati
Tišina
Nakane o Barbari
Corto Maltese
Travnički Noćni Šetač
... by Tratinčica
la cucaracha
zoka
Administratorov blog
LIPO LI JE LIPO LI JE
Teta Elina kuhinja
NAPRĐIVANJE
GODDESS OF THE NIGHT
dijasporka
Day and Night Fluid
Rođendani blogeraša
Umijeće Tersanja
The Plutalo
više...
BROJAC POSJETA
478761

Powered by Blogger.ba