Pisma mome djetetu

Promijenite boju pozadine po volji! Pomjerite mis:
Zelena / Narandja / Plava / Bijela / Original

09.10.2005.

Muzika I

Joj Juniore,

ova tema mi je koplikovana, uopste ne znam gdje da krenem.... valjda od pocetka. Muzika je imala ogroman znacaj u mome zivotu. Zahvaljujuci njoj sam se pokrenuo mnogo puta kada bi inace zastao, zaljubio kada sam trebao ostati hladan, razbio kada sam trebao sacuvati.

Moje muzicko odrastanje je definitivno zasolila mama. Ona je nekada davno isla u muzicke skole, dogurala cak do akademije pa se eto preusmjerila na arhitekturu. Ali, talenat i ljubav su ostali. I tako, dok su moji vrsnjaci slusali Cholu i Corbu, ja sam poceo sa Shopenom, Listom, Chajkovskim, Wagnerom. Najvise pijanistickih djela, ali i puno opera. Mama je uvijek navijala (to ti je Juniore izraz za pustanje gramofonskih ploca - pokazacu ti jednom sliku) arije iz opera u izvedbi Marije Kalas ili Del Monaca. I, pocelo mi je to ulaziti u usi, mada sam imao 3 godine. Danas trogodisnjaci pjevaju Ninu Badric, ja NISAM mogao pjevati Shopena. Zato sam pjevao starogradske. Ali ..... grozno sam pjevao, uzas boziji. Mama se mozda malo i razocarala - "sto se tice sluha, na tatu je" - bila je njena isprika za tatinu nezgodu sa slonom :)

Negdje sa 6 godina sam izrazio zelju (jednu od milion i po) da sviram muzicki instrument, pa mi je mama brze-bolje kupila ksilofon. To je bila naj-jeftinija investicija u moju nesigurnu muzicku budocnost (hahaha, da su samo znali). Ali, naucio sam raspored tonova na klavijaturi. Sljedeci instrument je bila melodika, mnogo slicnija klaviru koji me je uvijek privlacio. Iz nekog razloga me nisu posalali u muzicku skolu iako sam pokazao izvjestan talenat. Bio sam dosta dobar, ali ujedno i ogranicen sa obzirom na visoki standard moje mame koja eto prirodom ima Apsolutni Sluh (za Apsolutnog Sluhistu se smatra onaj koji moze raspoznati 8 razlicitih tonova proizvedenih u istom trenutku).

Zelio sam klavir, ali je njegova velicina i cijena bila sjajna isprika da mi ga nikada ne kupe. A ja sam mastao kako sviram kao Shopen.

09.10.2005.

Grubi nestasluci II

Moj Juniore,

vidjeces, uvijek ima neka baba koja te posebno nervira. Babe znaju biti posebno grube i stroge. Valjda je to zaokruzenje zivotnog ciklusa. Vec sam ti pricao kako djeca znaju biti gruba i zla, a eto - isto se odnosi i na babe.

Elem, u susjednom izlazu je zivjela baba Savka. Na njenu zalost (prvo je bila nasa zalost, ali kao sto ces vidjeti postace njena), baba Savka je zivjela na prizemlju u stanu okrenutom prema travnjaku. A taj travnjak je bio idealno mjesto za postavljanje shatora. Naravno nismo imali pravi shator, ali uvijek se dalo nesto sklepati o kartonski kutija, kojekakvih starih deka i ponjava, shatorskih krila i komada aluminijskih cijevi. Onda jos nadjemo nekog cuku, ili dva pa napravimo i kucicu za njih.

Ta graja ispod prozora je toliko nervirala baba Savku, da je sa benignih metoda zastrasivanja djece kao sto su deranje, urlanje, arlaukanje i zapomaganje, presla na strasnije - skoro inkvizitorske metode. Poljevala nas je vodom, prvo hladom - sto je bilo OK jer su te igre bili ljetni shabloni, pa onda bogami i vrelom. Nekoliko klinaca je dobilo i lakse opekotine. A zezanje baba Savke ti, moj Juniore, postane kao droga. Sto ti je manje daju, to je vise zelis.

Na pocetku smo se samo glasnije oglasavali, pa smo onda - kako je i ona pojacala metode osvete, poceli da joj gadjamo kamencicima u prozore, da bi dosli cak do stavljanja pseceg izmeta na sims njenog prizemnog prozora.

Taj rat je trajao godina, i svake godine baba Savka je bila starija i manje tolerantna a mi objesniji i zesci. Onda je, jedne godine baba Savka pocela sa kletvama tipa - "vidi ga kolko je deboo, dabogda te infrakt skrho pa ti mati na grobu plakala" ili "jebi se, govno ti izjelo crijevo"!!!! E, to nas je posebno iznerviralo.

I onda je, kome drugom nego onom Emiru sa macicima, pala na pamet luda ideja. U ta doba se, kako sam rekao, gradio kompleks zgrada u blizini i bilo je jako puno gradjevinskog otpada. Izmedju ostalog, plasticnih cijevi iz kojih smo puhanjem ispaljivali fisheke. Onda smo, kao i sva djeca, poceli eksperimentisati sa vatrom i shvatili smo kako se te plasticne cijevi nevjerovatno tope. Kapanje plastike po shakama je postao dokaz muskosti (i danas imam desetak oziljaka). To je vodilo ka ispitivanju tecnih zapaljivih sredstava. Ljepilo za drvo se pokazala nevjerovatno zapaljivo. Mogao si po ruci staviti debeo sloj tog ljepka, zapaliti ga i on bi gorio dobrih 10-tak sekundi prije nego bi osjetio kako pece.

Ideja se rodila! Kupili smo desetak tuba ljepila za drvo, i isto toliko malih ampulica banezina za upaljace. Prisunjali smo se vratima baba Savke i tim benzinom i ljepkom namazali shtock, prag i vrata. Onda smo joj pozvonili, zapalili i pobjegli .... steta smo nismo mogli vidjeti izraz njenog lica....

Policija je dosla na moja vrata oko devet uvece. To je bila "ona" policija, YU. Tata je rekao da sam vec u sedam bio u krevetu, imam ozbiljan proliv vec danima .... Insistirali su da udju .... Tata je rekao da sramota maltretirati posten svijet .... ja sam djete profesora .... a ne neki tamo huligan .... otisli su .... onda je tata dosao u sobu, ja sam se molio Bogu da primim batine (puno bolje od zatvora), ali tata me je samo blago naruzio i rekao "mama i ja smo ti najbolji prijatelji. Ako nekoga, nedaj Boze ubijes, dodji meni i ja cu te zastiti od sviju, a onda cemo se nas dvojica obracunati nasamo" - cujes li ovo Juniore, cujes li?

09.10.2005.

Grubi nestasluci I

Slatka Juniorko,

babo je bio kadkada objesno nestasan. Odakle tolika surovost kod djeteta, ne znam, ali i to je dio moje proslosti - pa velim da i to ispricam, jest da me je malo stid....

Kada su sagradili one zute zgrade o kojima sam nedavno pripovjedao, morali su znacajno promijeniti i infrastrukturu okoline. To znaci da je trebalo dovesti vishe struje, vode, gasa, grijanja. A to opet znaci da je okolina bila sva prekopana jedno 2 godine non-stop. Uz ulicu koja se danas zove Envera Shehovica, a prije se zvala Omera Maslica (ne znam samo sta je Omeru falilo), je nekada - dok se ulica zvala nekim trecim imenom prolazio kolosjek stare pruge. To je bilo prije moga vremena. Sa izgradnjom novog stambenog kompleksa trebalo je prosiriti dovode vode, pa su tu trasu, kojom je nekada vodila pruga, kopali za postavljanje kanalizacije i vodovoda. Siroki shanac, nekih 2.5-3 metra je predstavljao nevjerovatnu inspiraciju za nas klince, jer se u iskopinama nalazilo milion drangulija zaostalih i bacenih iz nekih davnih vozova.

Kada je padala kisa, taj shanac je bio pun vode - kao stvoren za more u Sarajevu - e, lijepe sedamdesete. Elem, dane sam provodio kraj tog kanala. Jednog dana smo nasli 7 malih macica i igrali se sa njima. Jedan momak, okrutniji od ostalih je poceo da ih maltretira i koliko god se to nama gadilo, pridruzili smo mu se i smijali. Emir, taj decko, je stanovao na 4. spratu i nasao je da je luda zabava zavezati macku za rep, spustiti je kanapom negdje na visinu 2. sprata, pa je onda zavrtiti sve dok ne bi i u vis letjela toliko (za visinu 2 sprata), a onda je lansirati. Macka bi se zalijepila negdje daleko na asfalt i nista od nje ne bi ostalo.

Mada nismo odobravali ove postupke, niti bi ih sami ikada ucinili, ipak smo gledali i smijali se. On je mackama palio rep, gurao im petarde u chmar, itd. Elem, tako izazvani Emirovim losim ponasanjem i mi smo poceli mala maltretiranja, a sve je zavrsilo (barem za mene) kada sam uzeo tri macica i bacio ih u onaj kanal (prvi se macici u vodu bacaju). Sjecam se da mi je bilo toliko krivo da sam se krisom vratio da me druga djeca ne vide ne bili ih spasio. Jedno mache je ostalo zivo i izvukao sam ga, a drugo je umrlo.

Nadam se da ne vrijedi ono od Budista da cu u iducem zivotu biti mache koje ce udaviti. Ali, tjesim se da mozda i prezivim. Emir ce sigurno letjeti u zrak sa petardom u shupku .... kao i njegov brat ....

Pisma Nerodjenom

-Rodjenje
-O nama
-San
-Sjecanja
-Razmazenko
-Civiluk
-Onako
-Obdaniste
-Park
-Krajnici
-Drugovi
-Skola
-Ja mali
-Mrcvarenje
-Djetinjstvo
-Vikendica
-29. Novembar
-Rodjaci I
-Rodjaci II
-Izbor
-Cuki
-Prvi poljubac
-Maltretiranja
-Frke I
-Pocetci I
-Pocetci II
-Pocetci III
-Frke II
-Druga skola
-Edo
-Fenix
-Pocetci IV
-SPJ
-Grubi nestasluci I
-Grubi nestasluci II
-Muzika I
-Groti
-Muzika II
-Nagrada
-Zagor, Blek, Alan
-Baka Lj.
-Zadnje zaista nevino ljeto
-O zenama
-Prvi dan skole
-Moj tata
-Dadi I
-Skidanje frzice
-Dadi II
-Monopol
-Ushicenja
-Dadi III
-To! Petak!
-Jebac
-Pisac
-Migrena
-BB
-Nebula Oza
-Korcula
-Duhovi
-New Orleans
-Korcula II
-Haris Halilovic
-Wedding Planner
-Zoran Markovic
-Original - Z.M.
-Nestasni djecaci
-Nestasluci II
-Psihologija
-Maticar
-Adrenalin
-Hoces li?
-Muzicar I
-Dijagnoza
-Pusta zelja
-I bi ...
-Bris
-Ramazan
-Dark side of the ...
-Teska vremena
-Pasjaluk I
-Pasjaluk II
-Pasjaluk III
-Zivot je ...
-Dar
-Hvala
-Na kraju dobijas
-Momenti
-Upute I
-Tajne I
-Tajne II
-Ekskurzija
-Kraj skole
-Eeeh, da!
-Sinclair
-Borderline
-Uros
-Bobe
-Kako je Vama poceo rat?
-Fax
-Original vs. kopija
-Vjera I
-Sarajevo
-Melek
-Karmin
-Cunac
-1991 - I dio
-1991 - II dio
-1991 - III dio
-1991 - IV dio
-1991 - V dio
-ACT one
-Haos
-Haos - dalje
-2.5.1992.
-Vino-veritas???
-I dalje ...
-I jos ...
-OCZ
-Zagrijavanje
-Rambo
-Dublje
-Jedna ruzna jesen
-Predzadnji krug
-OTES I
-OTES II
-OTES III
-Pripadnost
-Trkelj
-Zima
-Nova 1993.
-Onako - Januar 1993.
-Azici
-Srednji vijek
-Bolnicar
-Druzenja
-Druge stvari
-1993. - uvod u renesansu
-Kamilica na minskom polju
-Drkanje i trans - sex narkomani
-Tenk, bager, buldozer - I
-Tenk, bager, buldozer - II
-Tenk, bager, buldozer - III
-Preklapaca
-Predstava
-14 DM
-Crvena Kuca I
-Crvena kuca II
-Dno dna!
-Adolf
-Dobra akcija I
-Dobra akcija II
-Dobra akcija III
-Izbor
-Bol i shupak
-Grob Stelexa
-Pioniri
-Suhva
-Da te nije
-Suma
-Aorist
-Fauni I
-Fauna II
-Fauna III
-Fauna IV
-Fauna V
-Fauna (Svinja, doktor i VUK)
-PSIHA I
-PSIHA II
-PSIHA III
-PSIHA IV
-Rezime
-Ljeto '94.
-Znaci
-PSIHA I
-VUK
-Noc
-Izdajica
-TBC
-Podhrastovi
-Nada i slutnja
-Sex i smrt
-Zehra, Diki, dernek
-Pripreme za evakuaciju
-Tornjanje
-Sam
-Prvi dan
-Drugi dan
-Objasnjenje
-Sljeme
-Domovnica, Zenga i zakasnjela Meca
-Peripetije I
-Peripetije II
-Cervar
-Shit
-Shit continues
-Rijeka i Andjeo
-Razrada problema
-Zaplet
-Rasplet - I dio
-Rasplet - II dio
-Rasplet - III dio
-Rasplet - IV dio
-Rasplet - V dio
-Rasplet - VI dio
-Rasplet - VII dio
-Tata (Shiptar)
-Teodora
-Poslovi
-"Drugi" posao
-Bec
-Odlazak
-L.A.
-Klima
-Pocetci
-Porno I
-Porno II
-Porno III
-Porno IV
-Nasi
-Automobili
-Rusi
-Nikad ga ne provozah
-Znanje
-USA
-M u USA
-Raskid - I
-Raskid - II
-Žao mi je
-Žene - I
-Putopis - Las Vegas 1
-Putopis - Las Vegas 2

Kontakt
gabrijelgarsia@yahoo.com
IST (90 postova)

-Ko sam ja?
-I ...
-A onda...
-Ljubav ...
-Sex ...
-Prva bol
-Nova ja - 1. put
-Ludo ljeto '89 - 1
-Ludo ljeto '89 - 2
-Ludo ljeto '89 - 3
-Punoljetstvo, 90-te i jos ...
-Sudar
-Kilogrami
-Nova ja - 2. put
-Kako sam ga maznula?
-A great day for freedom
-Aaahh 1
-Aaahh 2
-Aaahh 3
-Sex robinja
-Crveni karanfil
-Muka
-Dado - ljubav
-Nova ja - opet
-Pariz
-London
-Amsterdam
-Deception
-Post
-Requiem
-Depresija
-Zagreb
-Potraga za sudbinom
-Paul, Zvjezdan, Venecija
-Helena
-BH drzavljanstvo
-Vatreno krstenje
-O svemu
-Razotkrivena zaljubljenost
-San Francisco
-Pa, dokle ovo?
-Filozofija patnje
-Majka
-Poslije rata
-Pripreme
-Sretno
-Sarajevo
-Karta za buducnost
-Q
-Poslednji Sa. dernek
-Davor
-Rastanak
-LA
-Dokone ruke - 1
-Dokone ruke - 2
-Dokone ruke - 3
-Dokone ruke - 4
-Renesansa bez revolucije
-Smrt jedne ljubavi
-Biti svoja
-Gubljenje ideala smrt maste
-Veseli Meksikanci
-Jet Set - 1
-Jet Set - 2
-Bestija glupa
-Virus
-2000
-O muskarcima
-... i erotskoj fotografiji
-E-mail
-Ljetovanje
-Sadaka
-Susret s duhom
-Miroljubivi duh
-Oprana dusa
-U krug
-Opet uzas
-Oporavak
-Rijesenje
-Klepe
-I tako
-Rijesen problem
-Veci od planine
-Posao
-Zdravlje
-Bolest
-KS
-Vjera
-Prosnja
-Moja Ispovjest

In Vivo

-2005 - so far
-.....
-Na danasnji dan
-Sudbe
-Eat Shit
-Dali je?
-Za SARAJLIJE
-Od mene
-SVE
-Dr. Silajdzic
-Intermeco
-Zeni se co'ek
-Tako to
-Bez dlake na jeziku
-Zensko-Muski odnosi
-Ko je kakvu?
-Koncert
-Blues
-Disciplina
-Sretno
-O ljepoti zene
-La Vida
-On, ja i nase nebuloze
-Izreke
-Division Bell - High Hopes
-Story
-E, Boze!
-Smisao za salu
-...
-Jugo
-Pokvareni robot
-Godine prolaze
-HVALA
-Stisnute pesnice
-Grobar
-Bajram 2006
-Promjene

Preporucujem
Svedska Hanuma
blob
hadzinica
Pisma
Aime Sati
Tišina
Nakane o Barbari
Corto Maltese
Travnički Noćni Šetač
... by Tratinčica
la cucaracha
zoka
Administratorov blog
LIPO LI JE LIPO LI JE
Teta Elina kuhinja
NAPRĐIVANJE
GODDESS OF THE NIGHT
dijasporka
Day and Night Fluid
Rođendani blogeraša
Umijeće Tersanja
The Plutalo
više...
BROJAC POSJETA
477079

Powered by Blogger.ba