Pisma mome djetetu

Promijenite boju pozadine po volji! Pomjerite mis:
Zelena / Narandja / Plava / Bijela / Original

26.12.2005.

Adolf

Dragi moj Juniore,

ova prica iz rata je prepricavanje necega sto nisam dozivio. Razlog zasto je pisem je sjecanje na jednog covjeka koga sam samo dva puta vidio. Dojmio me se pri prvom susretu. Nista fizicki na njemu nije bilo posebno, osim ludackih ociju - ali to u ratu i nije bilo neko cudo.

Ono sto me je dojmilo je njegova hrabrost, ludost, determiniranost i mentalni sklop. O njemu ne znam puno, a ovo sto cu ispricati i nije za neku pohvalu mentalnog sklopa koji je imao. Ipak, ima u njegovom djelu nesto sto me odusevljava i cega se sjetim svaki put kad odem na Zokin grob. Naime, Adolf je sahranjen odmah iznad Zoke na Lavu.

Nije greska, covjeku je bilo ime Adolf i da - bio je Njemac. Dosao je u Sarajevo, nekako - pojma nemam kako. Bio je dobar strijelac pa je odmah postao snajperista.

Nasi snajperisti bas i nisu smjeli previse pucati po Stupu, jer bi za svakog njihovog poginulog ili ranjenog, sljedilo takvo granatiranje, da smo zazalili sto smo zivi. Sve dok nije poceo napad - tamo kod tri bora.

Nisam bio, ne znam da li je sve istina. Ipak, pricu sam cuo od dobrog prijatelja i suborca. Uvukli su tenk iza kuce, nasi im nista nisu mogli. Onda je neko skinuo gusjenicu tenku, sto ih je jos vise razbjesnilo, pa su dovukli jos jedan tenk i pragu. Sve su brisali pred sobom, nasi su se morali povuci u iduci red kuca. Samo je ostao Adolf... i navodno, skinuo ih je 20-tak, ukljucujuci i par oficira ... sviju je otjerao i sam je ostao u potkorvlju kuce, vjesto ih skidajuci ... do zadnjeg casa je bio na vezi sa komandom.

Onda su ga locirali, dosla je praga i ... kraj. Eto, to je cijela prica. Pitam se, sta mu je trebalo da dodje ovdje da se bori, i jos tako ... uporno i herojski, do kraja?

26.12.2005.

Dno dna

Dragi moj Juniore,

Jedno vece jedemo mi tone one ribe iz konzerve. Bili smo gladni kao vukovi, pa smo slagali da ima preko 100 kopacha, a bilo ih je samo 50-tak. Ubijali smo se od ribe. Hamic ju je "doradjivao" na pecici. Bilo je relativno mirno, pomalo hladno, negdje u jesen 1993.

Punih usta ribe, pokusavao sam da objasnim Luburi da ovaj rat mora, kad-tad zavrsiti, kada je uletio Anto i rekao da ima ranjenih. Pljunuo sam onaj zalogaj iz usta i izletio napolje, i ne pitajuci koliko ih je gdje su. Samo sam pokupio onu torbicu i krenuo.

Naravno, poslije dva koraka sam shvatio koliko sam glup, pa sam se vratio i pitao Antu o cemu se radi. Kaze:

- pojma nemam, pisam ja ispred kuce, kad dolazi neki covjek i kaze da ima ranjenih. Treba li ti pomoc?
- koji covjek, gdje je?
- ne znam, tu se motao, otisao je u WC!!!
- koji WC, Anto. Nemamo mi WC ...
- ma ono, gdje je lavabo ...

Otrcim u ljetnu kuhinjicu, tamo u mraku neki covjek pere ruke i lice. Pitam ga je li on prijavio ranjene, kaze - jeste...

Sav je unezvjeren, izgubljen i prestrasen. Zao mi ga je, ali znam da ce on sada kuci, a meni valja ko bez duse trcati i vaditi ranjene.
Koliko ih je, pitam ga - kaze, trojica.
Gdje su - kod hladnjace negdje???
U sta su ranjeni? Kaze, jedan u glavu (nije dobro), drugi u stomak (jos gore) ... i cuti!!!
A treci, gdje je treci, u sta je on ranjen?
U oko ... uh, jebote ...
Gdje je?
Pa evo me!!!

U picku materinu, guram ga na svjetlo da vidim o cemu prica. U onom mraku nista ne vidim. Dogurao sam ga do spavaone, nije se branio, krece se kao marioneta.

Muka mi je od onoga sto vidim. Do tada sam svasta vidio, ali ovo jos nisam. Hirurskim potezom, bez viska krvi i tkiva kako to obicno biva, covjeku je izvaljena sljepoocna kost, a ocna jabucuca visi na dugackom ocnom zivcu. Pojma nemam sta da radim, nikada nisam vidio takvu povredu, a nisu me ni ucili o tome. Ne usudjujem se da stavim prvi zavoj, zamisli zgnjecim ono oko, pa prsne svud po meni.

Uzmem jednu veliku gazu, pa je onako labavo zamotam preko cijele glave, ostavim samo malo da dise. Zamolim Antu da ga odvede u glavni sanitet, a ja brze-bolje trci prema hladnjaci. Oko hladnjace ima sto i jedan transe i bunker, nemam predstave gdje su ranjeni. Ne znam ni lozinku, jos ce me nasi roknuti.

Iz mraka idu neke prilike i na glas psuju sve sto znaju. Pitam ih znaju li gdje ima ranjenih, kazu - evo nosimo ih. Kazem da sam ja bolnicar i da bi trebao da ih pogledam. Gledaj!!!

Imam sta vidjeti. Onaj jadnik sto ga je pogodilo u glavu je na mjestu mrtav bio. Ne znam zasto su i rekli da je ranjen, kad nema pola glave. Drugi je pogodjen u trbuh, stavljam mu zavoj ispod kosulje i govorim jednom momku da pritisne iz sve snage. Nema puno krvarenja... u to neko vice da opet ima ranjenih, trcim ...

Sve se pojebalo. Od veceri koja je trebala proteci u prvarivanju ribe, nastao je pakao. Neko je fulio kotu, umjesto desno, krenuli su kopati pravo prema chetama, neki pametnjakovic je izasao na povrsinu, stao na minu aktivirao je. Ovi su odmah poslali granatu ... ma uzas standardni. Onda su skontali gdje su, pobjegli, onog sto je stao na minu ostavili tamo ...

Dahcem!!! Znam da su chete vjerovatno daleko i da me ne mogu cuti, ali me je ipak strah. Najvise me je strah mina. Ako je bila jedna, moguce je da je tu i druga. A ko zna jeli covjek ziv, da li krvari? Nazirem ga ... Zovem ga tiho!!! Ejjj, cujes li me ...

Cujem stenjanje. Jos par metara, hajde EHM skoro si dopuzao. Iza sebe cujem disanje, neko je dosao da mi pomogne. Skoro sam dosao do ranjenika. Vidim, otkinulo mu je stopalo, ali se cini da je sam sebi podvezao potkoljenicu. Prilazim mu, sada sam vec kraj njegovih nogu. Hocu da mu pridjem sa desne strane, da ga odvucem nazad istim putem kojim sam i dopuzao. Cujem - NIPOSTO!!! Veliki Benjo je iza mene!!!

Stavio sam je ispod onog kamena!!! Jebote, nase mine ... Pridji mu sa lijeva, slobodno, daleko su oni, govori mi Benjo i uspravlja se malo da bi mi pokazao da ne treba da se plasim. Hvatam ranjenika pod miske, ustajem na koljena, rotiram ga suprtono o kazaljke, sve gledam na onaj kamen. Nista, sve je u redu. Vucem ga dva, tri metra, a onda Benjo pomaze. Benjo ima 2 metra, ko sposlom uzima ranjenika i tovari ga na ledja ...

Spusta ga u transe. Gledam, noga perfektno podvezana, ne mogu nista dodati. Nosimo ga u sanitet ...

Ujutro me bude. Komandant bataljona jebe mi sve po spisku. Kao, sto ja nisam bio sa njima. Rekoh, oni kopaju po cijeloj liniji, ne mogu biti na svakom mjestu u isto vrijeme. Jedan od ranjenih je neko vazan, kome? Komandantu?

Ispostavilo se da se radi o onome jadniku sto je poginuo. Ovi ostali su se izvukli. Pojma nemam ko je pokojnik, ali je nekome ocito vazan. Komandant se smiruje, kaze - dobro, rat je, desava se. Njegova zena (od pokojnika) je zahtjevala da joj damo njegovu jaknu. Kad su ga izvlacili, vukli su ga za jaknu, pa je skliznula niz mrtve ruke ... bacili su je negdje uz transe. Trazim je, jooooooj - glupog li posla?

Napokon je nadjoh. Na njoj kila mozga. Lijepo se vide vijuge, krasno. Cuo sam negdje da je ljudski mozak jedna od najotrovnijih materija. Ako rukama pokupis necija crijeva, samo ih dobro operi i sve je u redu, mislim na ruke... Ako dodirnes mozak, mozes dobiti grozne bolescure (jos uvijek nisam siguran jeli ovo tacno)...

Vratio sam se po neke rukavice, pa kao hirurg pokupio jaknu. Stresao sam sa nje mozga koliko sam mogao, ali je tu jos zaljepljena gomila. Nosim je nazad, pokazujem komandantu i objasnjavam ono sto mislim da je fakat ... kaze, onda je unisti ... palim vatru, palim jaknu, palim neciji mozak ... jebote ovo, mora doci kraj ... valjda

Pisma Nerodjenom

-Rodjenje
-O nama
-San
-Sjecanja
-Razmazenko
-Civiluk
-Onako
-Obdaniste
-Park
-Krajnici
-Drugovi
-Skola
-Ja mali
-Mrcvarenje
-Djetinjstvo
-Vikendica
-29. Novembar
-Rodjaci I
-Rodjaci II
-Izbor
-Cuki
-Prvi poljubac
-Maltretiranja
-Frke I
-Pocetci I
-Pocetci II
-Pocetci III
-Frke II
-Druga skola
-Edo
-Fenix
-Pocetci IV
-SPJ
-Grubi nestasluci I
-Grubi nestasluci II
-Muzika I
-Groti
-Muzika II
-Nagrada
-Zagor, Blek, Alan
-Baka Lj.
-Zadnje zaista nevino ljeto
-O zenama
-Prvi dan skole
-Moj tata
-Dadi I
-Skidanje frzice
-Dadi II
-Monopol
-Ushicenja
-Dadi III
-To! Petak!
-Jebac
-Pisac
-Migrena
-BB
-Nebula Oza
-Korcula
-Duhovi
-New Orleans
-Korcula II
-Haris Halilovic
-Wedding Planner
-Zoran Markovic
-Original - Z.M.
-Nestasni djecaci
-Nestasluci II
-Psihologija
-Maticar
-Adrenalin
-Hoces li?
-Muzicar I
-Dijagnoza
-Pusta zelja
-I bi ...
-Bris
-Ramazan
-Dark side of the ...
-Teska vremena
-Pasjaluk I
-Pasjaluk II
-Pasjaluk III
-Zivot je ...
-Dar
-Hvala
-Na kraju dobijas
-Momenti
-Upute I
-Tajne I
-Tajne II
-Ekskurzija
-Kraj skole
-Eeeh, da!
-Sinclair
-Borderline
-Uros
-Bobe
-Kako je Vama poceo rat?
-Fax
-Original vs. kopija
-Vjera I
-Sarajevo
-Melek
-Karmin
-Cunac
-1991 - I dio
-1991 - II dio
-1991 - III dio
-1991 - IV dio
-1991 - V dio
-ACT one
-Haos
-Haos - dalje
-2.5.1992.
-Vino-veritas???
-I dalje ...
-I jos ...
-OCZ
-Zagrijavanje
-Rambo
-Dublje
-Jedna ruzna jesen
-Predzadnji krug
-OTES I
-OTES II
-OTES III
-Pripadnost
-Trkelj
-Zima
-Nova 1993.
-Onako - Januar 1993.
-Azici
-Srednji vijek
-Bolnicar
-Druzenja
-Druge stvari
-1993. - uvod u renesansu
-Kamilica na minskom polju
-Drkanje i trans - sex narkomani
-Tenk, bager, buldozer - I
-Tenk, bager, buldozer - II
-Tenk, bager, buldozer - III
-Preklapaca
-Predstava
-14 DM
-Crvena Kuca I
-Crvena kuca II
-Dno dna!
-Adolf
-Dobra akcija I
-Dobra akcija II
-Dobra akcija III
-Izbor
-Bol i shupak
-Grob Stelexa
-Pioniri
-Suhva
-Da te nije
-Suma
-Aorist
-Fauni I
-Fauna II
-Fauna III
-Fauna IV
-Fauna V
-Fauna (Svinja, doktor i VUK)
-PSIHA I
-PSIHA II
-PSIHA III
-PSIHA IV
-Rezime
-Ljeto '94.
-Znaci
-PSIHA I
-VUK
-Noc
-Izdajica
-TBC
-Podhrastovi
-Nada i slutnja
-Sex i smrt
-Zehra, Diki, dernek
-Pripreme za evakuaciju
-Tornjanje
-Sam
-Prvi dan
-Drugi dan
-Objasnjenje
-Sljeme
-Domovnica, Zenga i zakasnjela Meca
-Peripetije I
-Peripetije II
-Cervar
-Shit
-Shit continues
-Rijeka i Andjeo
-Razrada problema
-Zaplet
-Rasplet - I dio
-Rasplet - II dio
-Rasplet - III dio
-Rasplet - IV dio
-Rasplet - V dio
-Rasplet - VI dio
-Rasplet - VII dio
-Tata (Shiptar)
-Teodora
-Poslovi
-"Drugi" posao
-Bec
-Odlazak
-L.A.
-Klima
-Pocetci
-Porno I
-Porno II
-Porno III
-Porno IV
-Nasi
-Automobili
-Rusi
-Nikad ga ne provozah
-Znanje
-USA
-M u USA
-Raskid - I
-Raskid - II
-Žao mi je
-Žene - I
-Putopis - Las Vegas 1
-Putopis - Las Vegas 2

Kontakt
gabrijelgarsia@yahoo.com
IST (90 postova)

-Ko sam ja?
-I ...
-A onda...
-Ljubav ...
-Sex ...
-Prva bol
-Nova ja - 1. put
-Ludo ljeto '89 - 1
-Ludo ljeto '89 - 2
-Ludo ljeto '89 - 3
-Punoljetstvo, 90-te i jos ...
-Sudar
-Kilogrami
-Nova ja - 2. put
-Kako sam ga maznula?
-A great day for freedom
-Aaahh 1
-Aaahh 2
-Aaahh 3
-Sex robinja
-Crveni karanfil
-Muka
-Dado - ljubav
-Nova ja - opet
-Pariz
-London
-Amsterdam
-Deception
-Post
-Requiem
-Depresija
-Zagreb
-Potraga za sudbinom
-Paul, Zvjezdan, Venecija
-Helena
-BH drzavljanstvo
-Vatreno krstenje
-O svemu
-Razotkrivena zaljubljenost
-San Francisco
-Pa, dokle ovo?
-Filozofija patnje
-Majka
-Poslije rata
-Pripreme
-Sretno
-Sarajevo
-Karta za buducnost
-Q
-Poslednji Sa. dernek
-Davor
-Rastanak
-LA
-Dokone ruke - 1
-Dokone ruke - 2
-Dokone ruke - 3
-Dokone ruke - 4
-Renesansa bez revolucije
-Smrt jedne ljubavi
-Biti svoja
-Gubljenje ideala smrt maste
-Veseli Meksikanci
-Jet Set - 1
-Jet Set - 2
-Bestija glupa
-Virus
-2000
-O muskarcima
-... i erotskoj fotografiji
-E-mail
-Ljetovanje
-Sadaka
-Susret s duhom
-Miroljubivi duh
-Oprana dusa
-U krug
-Opet uzas
-Oporavak
-Rijesenje
-Klepe
-I tako
-Rijesen problem
-Veci od planine
-Posao
-Zdravlje
-Bolest
-KS
-Vjera
-Prosnja
-Moja Ispovjest

In Vivo

-2005 - so far
-.....
-Na danasnji dan
-Sudbe
-Eat Shit
-Dali je?
-Za SARAJLIJE
-Od mene
-SVE
-Dr. Silajdzic
-Intermeco
-Zeni se co'ek
-Tako to
-Bez dlake na jeziku
-Zensko-Muski odnosi
-Ko je kakvu?
-Koncert
-Blues
-Disciplina
-Sretno
-O ljepoti zene
-La Vida
-On, ja i nase nebuloze
-Izreke
-Division Bell - High Hopes
-Story
-E, Boze!
-Smisao za salu
-...
-Jugo
-Pokvareni robot
-Godine prolaze
-HVALA
-Stisnute pesnice
-Grobar
-Bajram 2006
-Promjene

Preporucujem
Svedska Hanuma
blob
hadzinica
Pisma
Aime Sati
Tišina
Nakane o Barbari
Corto Maltese
Travnički Noćni Šetač
... by Tratinčica
la cucaracha
zoka
Administratorov blog
LIPO LI JE LIPO LI JE
Teta Elina kuhinja
NAPRĐIVANJE
GODDESS OF THE NIGHT
dijasporka
Day and Night Fluid
Rođendani blogeraša
Umijeće Tersanja
The Plutalo
više...
BROJAC POSJETA
477076

Powered by Blogger.ba